На приврзаниците на затворениот руски дисидент Алексеј Навални ќе им биде забрането да учествуваат на било кои избори во Русија доколку се донесе законот предложен од владејачката партија „Единствена Русија“.

Според предлогот, членовите и приврзаниците на организациите прогласени за екстремистички или терористички нема да смеат да учествуваат на изборите. Руските власти претходно ги објавија регионалните тимови на Навални на списокот на екстремистички организации пред објавувањето на судската одлука.

Предложениот закон треба да важи само за парламентарните избори закажани за септември. Сепак, државната новинска агенција ТАСС објави дека се направени измени за да се покријат сите избори во земјата. Сојузниците на Навални неодамна постигнаа добар резултат на регионалните избори.

Опозицијата ја обвинува владејачката партија дека го користи законот како средство за зачувување на нејзината моќ. Според законот, забраната за учество на избори важи и за лица кои го поддржуваат Навални или донираат пари на неговите организации.