Што ни кажува историјата за постпандемискиот просперитет? Луѓето трошат повеќе, ризикуваат повеќе – и бараат повеќе политичари.

Пандемијата на колера од 1830 година силно ја погоди Франција. За еден месец, скоро 3% од Парижаните беа избришани, а болниците беа преплавени со пациенти чии болести лекарите не можеа да ги објаснат.

Крајот на чумата поттикна економска ренесанса, при што Франција ја следеше Велика Британија низ Индустриската револуција. Но, како што знае секој што ги прочитал „Клетници“, пандемијата исто така придонесе за друг вид револуција.

Сиромашните во градот, погодени од оваа болест, се побунија против богатите, кои побегнаа во своите рурални домови за да избегнат инфекција. Франција падна во политичка нестабилност.

Претходните пост-пандемиски бум содржат голем број лекции. Првиот е дека иако луѓето сакаат да одат надвор и да трошат пари кога ќе помине опасноста од инфекција, сепак останува одредена несигурност. Второ, структурата на економијата минува низ револуција. Автоматизацијата расте и луѓето стануваат сè поангажирани.

Последното е дека политичката нестабилност има тенденција да расте, затоа што оние кои страдале за време на пандемијата бараат обештетување.

Па, како ќе се опорави економијата по пандемијата?

Благодарение на земјите што ги укинуваат блокадите и промовираат вакцинација, светската економија сега закрепнува. Сепак, ситуацијата останува нејасна за многу економисти и креатори на политики.

Па, ајде да погледнеме во историјата и што ни кажува за пост-пандемискиот просперитет?

Историјата сугерира дека по серија нарушувања како што се светски војни и пандемии, БДП се враќа. Како што рековме на почетокот на текстот – луѓето сакаат да трошат, кризите го поттикнуваат бизнисот кон нови иновации и политичка нестабилност.

Луѓето сакаат да трошат

Историјата сугерира дека луѓето акумулираат заштеди во текот на првата фаза на економско закрепнување бидејќи исчезнуваат можностите за потрошувачка. Дури и во првата половина на 1870-тите, стапките на заштеда на британското домаќинство се зголемија двојно за време на ерата на сипаници.

Стапката на заштеди во Јапонија двојно се зголеми за време на Првата светска војна. Историјата ни нуди и водич за тоа што прават луѓето кога животот ќе се врати во нормала.

Потрошувачката расте заедно со вработувањата. Историјата исто така покажува дека кога шпанскиот грип бил поразен во 1920 година, Америка била како „болна и уморна“ нација.

Според Голдман Сакс, американскиот потрошувач потрошил само 20% од заштедите во текот на 1946-49 година (по Втората светска војна). И во 1949 година, економијата влезе во рецесија. Затоа, сè уште има малку докази за наглото зголемување на инфлацијата

Нови иновации

Земајќи ја предвид понудата на економијата, како и каде се произведува, некои луѓе можат да испробаат нови иновации за да заработат пари. Историчарите веруваат дека Црната смрт ги направи Европејците поавантуристички.

Според Националното биро за економски истражувања објавено во 1948 година, бројот на стартапи се зголемил во текот на 1919 година.

Економистите направија друга врска помеѓу пандемијата и употребата на работна сила и технологија.

Истражувачката работа на ММФ се занимава со неодамнешните епидемии како што се ебола и САРС. Наодите сугерираат дека пандемијата го забрзува „вработувањето“ на роботи, особено кога здравјето е важно прашање – на пример, порастот на автоматизацијата во Америка во текот на дваесеттите години на 20 век.

Еден труд објавен од Банката на федерални резерви од Сан Франциско откри дека реалните плати се зголемуваат по пандемијата. Ова понекогаш се случува преку механизам што не е пријатен за секого.

Политичка нестабилност

Кога луѓето трпат големи тешкотии, тие можат да ги променат своите ставови и да бидат поблиску до оние кои ја претставуваат работничката класа. Ваквите инциденти претходно доведоа до политички немири.

Тоа е затоа што пандемиите понекогаш можат да не принудат да ги разгледаме постојните нееднаквости и политичката нестабилност.

Еболата во 2013 година, на пример, го зголеми насилството во Западна Африка за 40%.

– Разумно е да се претпостави дека, како што исчезнува пандемијата, немирите може повторно да се појават на места каде што претходно постоеја – пишуваат истражувачите во друг труд на ММФ.

Социјалните немири се чини дека го достигнуваат својот врв две години по крајот на пандемијата. Затоа, ценете го бумот додека трае.

Наскоро, може да има пресврт во приказната.