Како што информираат од “Франс фудбал“, церемонијата на доделувањето на престижната награда “Златна топка“ ќе се одржи на 30 октомври во Париз.

Во текот на вечерта во гала манифестација, и официјално ќе се дознае кој ќе биде наследникот на Карим Бензема кој за минатата година бепе прогласен за најдобар фудбалер во светот.

Инаку, како што се најавува, ќе има и промени во начинот на гласањето.

Како прво имињата на 30-те кандидати ќе бидат објавени на еден месец порано, на 30 септември.

Сега критериумот број еден ќе бидат индивидуалните настапи на играчот, потоа и одлучниот и импресивен карактер на кандидатот, пред освоните трофеио во овој колективен спорт.

Жирито е намалено на 100 гласачи – новинари кои доаѓаат од првите 100 земји според ранкингот на ФИФА.

Инаку оваа награда на “Франс фудбал“ се доделува од 1956 година.


sportmedia.mk