Најдобриот српски кошаркар, Никола Јокиќ, во документарниот филм „Човекот кој прави разлика“ на РТС, посветен на неговиот менаџер Мишко Ражнатовиќ открива колку бил исплашен кога пристигнал во Денвер, но и што прво купил за себе од парите што ги заработил со потпишувањето на договорот во НБА.

– Им се јавив мама и тато да им кажам дека потпишав и дека сега можеме да купиме коњ. Тоа е првото нешто што го купив кога „ги добив парите, рече Јокиќ и додаде:

– Кога дојдов во Америка, видов дека можам да им понудам таков вид разновидност. Јас не сум најдобар во тоа, не сум најдобар во тоа, не сум најдобар во тоа, но можам да го направам ова, тоа, тоа, можам да направам сè. Ние од поранешна Југославија знаеме да играме, имаме таков вид луцидност, таа ситница … Таа мала работа е многу малку, но тоа малку е многу, ако знаете што сакам да кажам.

Јокиќ се осврна и на фактот дека отсекогаш бил со прекумерна тежина.

– Бев дебел до минатата година. Сакав да јадам сè и не одбивав ништо. И потоа научив нешто. Пред секоја игра јадам нешто што не треба. Парче пица, пуканки нешто само  да е нездраво. Против уроци, вели Јокиќ