Јелена Ѓоковиќ, сопругата на најдобриот тенисер во светот, Новак Ѓоковиќ, откри дека српскиот ас наскоро ќе оди на Косово и Метохија.

Претходните денови Јелена ги посети Косово и Метохија.

Сопругата на српскиот ас ја посети Патријаршијата Пеќ, Високие Дечане и Велика Хоча како дел од работата на хуманитарната фондација „Новак Ѓоковиќ“ со претставниците на фондацијата „Ана и Владе Дивац“ и Моханџи.

Јелена играше тенис со децата и им рече на новинарите на локалниот портал „Гораждевац“ дека најсилниот впечаток за неа е дека луѓето што ги пречекале биле полни со љубов.

“Некако се исполнив со прекрасна енергија. Еве ги луѓето кои не пречекаа нас и децата, сите тие се некако полни со љубов и за мене тоа е некако најголемиот и најубавиот впечаток што го носам со себе од тука”, рекла Јелена.

За време на посетата на Велика Хоча, Јелена откри дека Новак наскоро ќе дојде на Косово и Метохија

“На Новак ќе му кажам колку е убава нашата татковина. Дојдов тука во друга прилика, но тој ќе дојде со мене за неколку недели”, рекла Јелена за локалниот портал “Гораждевац”.

Јелена Ѓоковиќ рече дека имаат намера да им помогнат на луѓето што живеат на Косово и Метохија, но им треба помош за реализација.

„Тука имаме волја, но единственото прашање е како ќе ја реализираме. Дојдов овде со фондацијата Ана и Владе Дивац и со Моханџи за да запознаам луѓе со кои можеме да соработуваме и да правиме некои убави работи за нашите деца овде“, рече Јелена.

Од неодамна, на фондациите „Новак Ѓоковиќ“ и „Ана и Владе Дивац“ им се придружи Моханџи, познат индиски гуру, кој е пријател на семејството Дивац.

На крајот од посетата, 55 ученици од основното училиште „Светозар Марковиќ“ во Велика Хоча добија подароци, како мал знак за внимание од овие три организации, а директорот на училиштето, Марко Спасиќ, им се заблагодари на гостите.

“Благодарам на темелите на Ана и Владе Дивац, Новак Ѓоковиќ и Моханџи што одвоија време да не посетат нас и нашето училиште. Очекуваме понатамошна соработка и им благодариме за одвоеното време”, рече Спасиќ.

Учениците добија кошаркарски топки и училишен прибор, а претставниците на трите фондации изјавија дека ова е нивна прва донација и прва посета на Косово и Метохија.

 

По средбата со децата, Ана Дивац изјави дека е многу среќна што првпат е на Косово и Метохија, што е воа училиште во Велика Хоча.

“Слушнав дека е познат вински регион. Дека ова е подарок од манастирот Дечани и ми се најубави од влегувањето на Косово, и верувам дека ќе бидат најубави до крај”, вели Ана од фондацијата „Ана и Владе Дивац“.

Претставник на фондацијата „Моханџи“ рече дека е прекрасно што дошле како емисари, не само како туристи.

„Сакавме да ја почувствуваме енергијата и овде, бидејќи ова е посебно место, и не само овде, туку и во целиот свет, каде и да одиме, нашата цел е да додадеме некоја вредност и да го дадеме својот придонес, па затоа дојдовме овде и бевме во Пеќката патријаршија. И јас сум исклучително чувствителен на енергијата што ја чувствував таму. Ја почувствував енергијата на моштите на светците и целиот амбиент”, рече индискиот гуру Моханџи, основачот на фондацијата со истото име.

Во Косово и Метохија, вели тој, со фондациите Дивац и Ѓоковиќ, е врска со цел да се придонесе во поголема мера и да се воведе каква било промена.

Владе Дивац, иако беше најавен, не пристигна во Велика Хоча од процедурални причини за да подели донации на учениците во тоа село.