За првпат во 157 годишната историја на англискиот фудбал, на чело на Фудбалската асоцијација ќе седне жена. Се работи за Деби Хјуит која е член на советот на директори на „Виза Европа“ и раководител на британската мрежа на ресторани и пабови. Таа е номинирана од бордот на ФА и треба да ја преземе улогата од јануари 2022 година.

Претходниот претседател, Грег Кларк, поднесе оставка во ноември откако јавно ги навреди британските адвокатски друштва. Зборувајќи во парламентот, Кларк ги употребил зборовите „обоени“ за црните и азиските фудбалери, а исто така ги критикуваше геј-фудбалерите и фудбалерките.

Се очекува нејзината номинација да биде ратификувана на следниот состанок на 22 јули.

sportmedia.mk