Развиени од биотехнолошката фирма „Авака“ во Јоркшир, Британија може да воведе брзо тестирање за враќање на навивачите на стадионите и тоа веќе оваа пролет. Весникот „Сан“ пишува дека брзите и прецизни резултати кои ги дава новиот тест Авака дава резултати меѓу пет и 10 минути.

Овој тест е веќе во агендата на Борис Џонсон за да спаси илјадниците клубови и театри ширум Велика Британија, но и фудбалските клубови кои имаат големи финансиски минуси поради играњето пред празни трибини веќе цела година. Според едно сценарио во скоро време билети ќе се продаваат заедно со овие брзи Ковид-19 тестови. Ако навивачот кој купил билет е позитивен, парите за билетот ќе му бидат вратени.

Тестирањето ќе се врши пред стадионите и ќе трае кратко.

 

sportmedia.mk