Со промоција на инклузивната сликовница-буквар со наслов „Буква по буква – азбука” создадена во три форми на азбука (кирилица, знаковниот јазик и брајовата азбука), со кои луѓето без и со попреченост комуницираат меѓу себе, беше одбележан празникот на сесловенските учители и просветители Светите браќа Кирил и Методиј.

Премиерот Зоран Заев истакна дека оваа сликовница, како дел од проектот „Правото да читаш не е посебна потреба“ на здружението на граѓани „Свет на различни и еднакви“ е револуционерна новина кај нас, којашто ги задоволува потребите на сите читатели и овозможува да ја читаат деца со и без попреченост на видот, но и возрасни лица со оштетен вид да можат самите да им читаат на своите деца и внуци.

Со оваа сликовница, децата и возрасните без пречки во видот имаат ретка можност, покрај своето да го запознаат и брајовото писмо, кое го употребуваат децата и возрасните кои не можат да гледаат.

„Посебна симболика претставува што оваа промоција се одржува на Денот на сесловенските просветители, Светите браќа Кирил и Методиј, кои, пред нешто повеќе од 12 века, спроведоа неколку мисии во Мала Азија и Европа, откако претходно ја создадоа глаголицата на која ја преведоа Библијата за да го шират словото Христово на јазик близок на словенските народи. Нивната мисија на обединување на словенските со другите народи на Европа пред нешто повеќе од 1.150 години, покрај христијанизацијата на словенските народи, имала и извонредно и единствено историско-културолошко и епохално просветителско значење”, рече премиерот Заев.

„Писмото и описменувањето е светлина за секој човек и никој не смее да биде исклучен од ова основно човеково право кое секоја напредна заедница мора да им го обезбеди на сите свои сограѓани без исклучок. Затоа оваа, како и претходната книга на македонски и на албански јазик, со празнична содржина под наслов „Новогодишна сказна“, исто така напишана и на Брајовото писмо, ја сметам за исклучително значаен придонес на авторката Гордана Симоновска-Момироска и на издавачите кои стојат зад овој благороден потфат“, оцени Заев.

„Тоа го сметам за заедничко вложуваме во вистински вредности. На овој начин оставаме белег на нашето време што ќе ја збогати литературата за деца и млади со нови разиграни, ведри и поучни инклузивни изданија кои ќе влезат во многу домови, градинки, училишта, библиотеки и ќе останат во трајно наследство за детската книжевна ризница“, рече Заев, додавајќи дека проектите се со цел, алатките кои описменуваат да бидат подостапни до сите кои сакаат правилно да го говорат македонскиот јазик и како поттик кон сите кои сакаат да творат на македонски јазик“, нагласи премиерот.

Во присуство на повеќе соработници на проектот, покрај премиерот Зоран Заев, се обратија и претседателката на Здружението „Свет на различни, а еднакви“ и поетеса и авторка на букварот, Гордана Симоновска-Момироска и рецензентот и промотор, Горјан Петрески.

На денешниот настан по повод одбележувањето на празникот 24 Мај, Денот на сесловенските просветители, Светите Кирил и Методиј и на кој беа прочитани дел од со стиховите на книгата „Буква по буква по буква –азбука“ и на кој поетесата Симоновска-Момироска му го предаде како подарок на премиерот Заев првото издание на инклузивната сликовница „Буква по буква –азбука“ присуствуваа и министерките за образование и наука Мила Царовска, за култура Ирена Стефоска, за труд и социјална политика Јагода Шахпаска, министрите за надворешни работи и здравство, Бујар Османи и Венко Филипче, како и многубројни соработници на проектот и љубители на пишаниот збор.

makfax.com.mk