Ако ситуацијата со ковид продолжи да биде стабилна, односно ако има и понатаму мал број на новодијагностицирани случаи и мал притисок врз болниците, тогаш многу е веројатно да им се дозволи на угостителите да прават свадби, ама со протоколи во однос на пополнетост на капацитетот, најави министерот за здравство Венко Филипче.

Според него, маските ќе останат да се користат и на отворено и на затворено, угостителите ќе продолжат да работат на отворено и евентуално ќе се излезе во пресрет да се зголеми бројот на посетители на една маса. Сите други протоколи ќе останат и понатаму, со 30 проценти исполнетост на затворено и половична исполнетост надвор. За сите овие мерки според Филипче ќе заседава Комисијата за заразни болести по први јуни.