За градинка во Ѓорче Петров се набавуваат две машини за перење во вредност од 1.569.164 денари, односно 25.515 евра, изјави на прес-конференција, портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Наум Стоилковски коj ги обвини функционерите и градоначалниците од СДСМ за недомаќинско дејствување.

„Според документите, градинката ‘Росица’ во oваа населба, чија директорка е избор на градоначалникот Александар Наумоски, склучува договор со Друштво за посредување, трговија и услуги ДОН ХОЛДИНГ ДООЕЛ Скопје за електрична опрема во вредност од 25.515 евра. Се работи за машина за перење од производител Фагор со определени перформанси, волумен, капацитет, вртежи, Г фактор, вртежи на центрифуга, греење на струја, систем таканаречен Лоадинг Еид (контрола за тоа колку е полна)“, стои во документот што го објави Стоилковски.

Според достапните информации од Бирото за јавни набавки, оваа набавка е направена со поедноставена отворена постапка, без електронска аукција со критериум за доделување на договор- најниска цена.

Подолу во информациите, како што изјави портпаролот на опозициската партија, стои дека биле добиени 2 понуди, од кои највисоката понуда е 1.329.800 евра, а најниската добиена понуда е 1.100.000 денари. Потоа, стојат податоци дека направена е набавка со кој што е склучен договор и е направен избор на понуда која што е повисока.

Стоилковски додаде дека не интернет може да се провери оти истата машина може да биде набавена по цена од 7.850 евра, или 15.700 евра за двете машини.

Тој праша доколку критериум за избор бил најниска цена, како тоа од двете понуди пристигнати на објавениот тендер избрана е поскапата, за цели 230.000 денари без ДДВ? Второ, што е мотивот да се прави набавка за две машини за перење, набавка чија што цена е за цели 10.000 евра поголема и имал ли улога во изборот на понудувач за оваа набавка градоначалникот на општина Ѓорче Петров, Александар Наумоски.

 

makfax.com.mk