Се поставува прашање за подготвеноста на Македонија за дигатализација на учебници, кој ќе ги пишува, кој ќе ги одобрува. Велат содржината била главна прчичина што ќе менуваат. Јас не би им дал ним буква да сменат. Ние немаме техничка подготвеност, најголем дел од улилиштата се рунириани, а ќе треба интернет, технички кадар и мал милион детали кои мислам дека ова министерство ги нема разгледано, вели Сергеј Попов од УМС за Радио Лидер во „Филибастер“

Попов потенцира дека дигиталните учебници ќе преставуваат дискриманција меѓу децата економска, социјална, немаат сите можности за уреди.

Тој укажа дека во ковид пандемијата се покажа дека не може да се следи наставата онлајн, а не како што планираат сега да има само дигитални учебници.

„Нив не ги интересира дали може да се реализира нешто. Тие гледаат само да имаат финансиски бенефит, тоа го направија дури и со вакцините, они пробаа и на тоа да извлечат финансиска корист“, вели Попов.

Попов укажа дека во учебниците има застарени податоци, и ото час поскоро она што треба да се смени е во учебниците по историја да се пишува за оваа најнеспособна влада.