Претрес во домот на синот на Гзим Острени, во Дебар  бил извршен од страна на СВР Охрид и уште на едно лице, објави Слободен печат.

Според весникот Полицијата имала оперативни сознанија и постапиле по судска наредба за претресот во домот на Илир. О.

Како што објавија полициските сили во куќата на која живее поранешниот генерал на ОВК и претседател на политичкиот субјект, Унитети Гзим Острени, не затекнале ништо незаконско, или барем она за кое беа дојдени полициските сили.