Поранешната државна секретарка на САД, Медлин Олбрајт, упати благодарност до Албанија, Канада, Косово и Северна Македонија кои се согласиле да им дадат засолниште на нивните сојузници од Авганистан, особено на жени и деца на лидерите на цивилното општество.

„Мора да бидеме фокусирани на спасување животи во Авганистан. САД работат да ги евакуираат лицата под особен ризик од Талибанците и благодарна сум на Албанија, Канада, Косово и Северна Македонија кои понудија засолниште на нашите авганистански сојузници, особено жени и деца на лидерите на цивилното општество. Се надевам дека овој пример ќе го следат и други“, напиша Олбрајт на „Твитер”.

Претходно денеска премиерот Зоран Заев изјави дека Северна Македонија ги информирала САД оти стои на располагање за да се спасат животи на цивилното население во Авганистан.


makfax.com.mk