Компанијата Рајанер повеќе нема да нуди летови по најниски цени, поради поскапувањето на горивото, потврди извршниот директор на компанијата Мајкл О’Лири, велејќи дека ерата на билети од 10 евра е завршена.

Компаниите како Ryanair, Wizz Air, Vueling и слични се натпреваруваа во најниски можни цени на услугите, со што билетите значително поевтинија во последните децении, но сега, за жал, на тоа му дојде крајот, пренесува Bankar.me.

Покрај високите цени на горивото, секторот се соочува и со притисок да го намали неговото влијание врз климата, вклучително и кампањи за убедување на луѓето да се префрлат на железничкиот и патниот транспорт.

„Нема сомнеж дека на долниот крај на пазарот нема да има повеќе од нашите навистина евтини промотивни цени – билети за едно евро, дури и билети од 9,99 евра. Мислам дека нема да ги видите тие цени за следната неколку години“, изјави О’Лири во емисијата. Денеска на BBC Radio 4.

Просечната вредност на една авиокомпанија би се зголемила во следните пет години од околу 40 евра (33,75 фунти) минатата година на околу 50 евра.

Зголемените трошоци за гориво што ги зголемуваат авионските билети, исто така, ги зголемуваат сметките за енергија во домаќинствата, намалувајќи ги расположливите приходи на луѓето. Но, шефот на авиокомпанијата рече дека и покрај ова, тој очекува клиентите да бараат опции со пониска цена наместо да ги намалат летовите.

„Мислиме дека луѓето сепак ќе летаат често. Но, мислам дека луѓето ќе станат многу почувствителни на цените“, рече тој.

Тој рече дека „Рајанер“ инвестира во авиони кои штедат гориво, но дека најголемото намалување на употребата на фосилни горива ќе дојде од префрлањето од бензин и дизел на електрични патни возила.