На Детската клиника има над 80 % успешно лекување на детските малигноми, информираат од Министерството за здравство на Меѓународниот ден посветен на децата што се борат со канцерот. Од таму додаваат дека единствената специјализирана педијатриска болница во земјата, каде што се дијагностицираат и лекуваат деца со малигна болест на возраст до 14 години, е одделот за хематологија и онкологија при Клиниката за детски болести.

„Оваа установа ја има потребната експертиза, каде што се применуваат современи терапевтски протоколи во согласност со препораките на Интернационалната педијатриска асоцијација. Од почетокот на пандемијата на Ковид-19 досега вкупно 15 деца заѕвонеле на ѕвончето на хемато-онколошкото одделение, ритуал што секое излекувано детенце со неговите родители го прави при напуштање на Клиниката“, велат од Mинистерството за здравство.

Додаваат дека и во услови на коронавирус во континуитет е обезбедена терапија и ниту една не е одложена.

„Одобрени се европските и светските протоколи за тестирање на децата на Ковид-19 пред секое почнување на хемотерапијата за да може таа да тече безбедно. Во установата се применуваат сите мерки за заштита од овој вирус препорачани од Комисијата за заразни болести“, соопштуваат од Министерството.

makfax.com.mk