До 1992 година, СФРЈ се состоеше од шест републики, Македонија, Србија, Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина и Црна Гора. Поминаа скоро 30 години од распадот на Југославија, државите се сменија, а вечното прашање е дали се живее подобро и како се живее.

За таа цел се направи споредба колку чини кирија на стан во главните градови на овие држави.

На младите во овие земји им е сè потешко да одлучат да станат независни, односно да го напуштат домот на своите родители. Од друга страна, младите семејства се исто така предизвикани да ги покријат сите месечни трошоци, особено ако заработуваат под или под просекот, па затоа се изнајмува стан.

Анализата е направена врз основа на достапни податоци на страницата Numbeo.com, а градовите се рангирани според тоа каде се најскапи месечните кирии.

Помал стан со една соба во центарот:

Љубљана:  611.32 €

Загреб: 477.15 €

Белград: 363.81 €

Подгорица: 323.16 €

Сараево: 254.72 €

Скопје: 250.48 €

Помал стан надвор од центарот

Љубљана 466.00 €

Загреб: 363.80 €

Подгорица: 235.79 €

Белград: 228.78 €

Скопје: 177.04 €

Сараево: 167.06 €

Поголем стан со 3 соби  во центарот

Љубљана 1,114.29 €

Загреб: 817.90 €

Белград: 686.70 €

Подгорица: 558.12 €

Сараево: 504.50 €

Скопје: 436.25 €

Поголем стан со 3 соби надвор од центарот

Љубљана 808.70 €

Загреб: 597.53 €

Подгорица: 416.25 €

Белград: 406.42 €

Сараево: 303.40 €

Скопје: 286.00 €