Министерот за здравство Венко Филипче денеска соопшти дека во моментов Министерството најмногу е фокусирано на вакцинацијата и очекува до следниот петок да бидат вакцинирани околу 500.000 граѓани.

Според Филипче поделени се сите вакцини, согласно бројот на пријавени граѓани.

– Во вторник ќе заврши вакцинацијата на сите пријавени граѓани во сите градови, освен во Скопје, Тетово и Битола. Во овие три градови ќе се вакцинираат сите пријавени граѓани до петок следната недела. Што значи вкупната бројка на вакцинирани граѓани ќе биде околу 500.000 илјади. Сметаме дека тоа е недоволно и ја користиме секоја прилика да апелираме граѓаните да се пријават за вакцинација – изјави Филипче, кој рече дека во зголемувањето на бројот на имунизирани лица треба да придонесе и теренската вакцинација, која е веќе почната кај нас.

Тој потенцира дека теренска вакцинација ќе се интензивира следната недела и ќе придонесе да се вакцинираат жителите кои се хронично болни и помалку подвижни, а кои живеат во оддалечените места околу големите градови.

Во понеделник ќе имаме состанок со директорите на сите здравствени домови. Стигнати се малите фрижидери, кои треба да се дел од опремата за теренската вакцинација, рече Филипче.

Во однос на вакцинирањето на трудниците и доилките, министерот посочи дека ставот на Стручниот комитет е дека за нив треба да се преферира вакцината на „Фајзер“.

Нема контраиндикација за ниту една вакцина, но се дава предност на „фајзеровата“ вакцина – рече Филипче.