„Напредокот на Република Северна Македонија (РСМ) кон полноправно членство во Европската унија е стратешка цел за Бугарија. Сепак, неговото спроведување зависи од подготвеноста и политичката волја на нашиот југозападен сосед да ги исполни критериумите за членство во ЕУ и почитувањето на правата на граѓаните кои отворено го изразуваат својот бугарски национален идентитет“.

Ова го изјави шефот на државата Румен Радев за време на експертската дискусија за состојбата и перспективите за развој на односите меѓу Бугарија и Северна Македонија, што се одржал денес на иницијатива на претседателот, а објавено е на официјалната веб страница на претседателот.

На состанокот присуствувале и потпретседателот Илиана Јотова, како и истакнати бугарски научници, експерти, дипломати и новинари.

Учесниците на дискусијата истакнале дека европската интеграција на сите земји од Западен Балкан е од стратешки интерес за нашата земја и ќе придонесе за зајакнување на демократските процеси и унапредување на добрососедските односи и економскиот раст во целиот регион.

„За решавање на прашањата во билатералните односи меѓу Бугарија и Северна Македонија е потребна политичка волја, активен институционален дијалог и постигнување неповратност во градењето добрососедски односи“, рече Румен Радев.

Според него, трајното надминување на натрупаните противречности нема да се постигне само со политички декларации и комуникација и посветеност на институциите на сите нивоа, потребна е мудрост, разум и предвидување од двете страни.

Според претседателот, улогата на државните и јавните медиуми во Северна Македонија е клучна за создавање нова клима во билатералните односи.

„Бугарија очекува нашиот југозападен сосед да работи на создавање на сите неопходни услови за бесплатна економска, културна, медиумска и размена на информации од двете страни на заедничката граница. Клучно е да се запре говорот на омраза кон Бугарија, како и медиумите и јавните кампањи за стигматизација на луѓето кои го зачувале својот бугарски идентитет, и покрај притисокот и репресијата во тоталитарното минато. Треба да се запре и фалсификувањето на историски извори и литературни дела, а текстовите на учебниците, објаснувачките белешки за историските споменици, како и на официјалните страници на научните, крај на дискриминацијата на граѓаните во РСМ, кои отворено го изразуваат својот бугарски национален идентитет, е од клучно значење за развојот на билатералните односи, повикаа експертите. Честите случаи на кршење на овие права, стравот што го всадува секој што ќе се осмели да го покаже своето бугарско потекло, казната за каква било желба за поврзаност и добра волја кон татковината, се кршење на копенхашките критериуми за членство во ЕУ. Бугарското општество е многу чувствително на оваа тема и нема влада што би ги игнорирала овие околности“, посочи Радев.

Според учесниците во дискусијата, како што велат тие занемарувањето на низа аспекти на билатералниот Договор за пријателство, добрососедство и соработка од страна на Република Северна Македонија ја доведува во прашање изјавената желба на нашиот југозападен сосед да гради добрососедски односи со Бугарија.

„Затоа, нашата земја треба да инсистира на гаранции во врска со почитувањето на правата на Бугарите во Република Северна Македонија, кои треба законски да се регулираат и спроведуваат во пракса. Постигнувањето на одржливи и неповратни резултати во оваа насока од страна на ПЦМ треба да стане предуслов за напредок во процесот на европска интеграција“, било потенцирано на состанокот.