Според неделниот извештај на Институтот за јавно здравје во периодот од 31 мај до 6 јуни, тестирани се вкупно 19.672 материјали за присуство на коронавирус. Регистрирани сe 155 нови позитивни случаи од 21 град во државата со намалување од 29,5 проценти во однос на минатата недела.

Пријавени се 13 смртни случаи од 6 града, 45,8 проценти помалку во однос на минатата недела. Во однос на возраста, 9 лица биле над 60 години, 3 лица на возраст од 50-59 години и едно лице од 40-49 години.

Најголем дел од регистрираните нови случаи се од Скопје. Регистрирани се заболени лица во сите возрасни групи. Најзастапена е возрасната група на лица на возраст над 60 (n=52, 33,5%). Заболени се регистрираат и кај лицата во возрасните групи од 50-59 (n=26; 16,8%), 40-49 (n=25; 16,1%), 30-39 (n=20; 12,9%) и 20-29 (n=18; 11,6%). Најмал број е регистриран кај децата од 0-9 (n=4; 2,6%) и 10-19 години (n=10; 6,5%).

По добиени 2 негативни теста за присуство на SARS-CoV-2 или со употреба на новиот алгоритам, со статус „оздравени“ се стекнале 465 лица кое биле хоспитализирани или на домашно лекување, со намалување од 30,8% во споредба со минатата недела.

На 17 февруари започна вакцинацијата против Ковид-19.

Заклучно со 6.06.2021, аплицирани се:

• 60.526 дози на Фајзер/Бинотек (43.441 со прва доза и 17.085 со втора доза),

• 45.168 дози на Спутник (22.875 со прва доза и 22.293 со втора доза),

• 32.875 дози на Астра зенека (32.843 со прва доза и 32 со втора доза) и

• 251.705 дози Синофарм (147.998 со прва доза и 103.707 со втора доза).

Заклучно со 06.06.2021 вакцинирани се вкупно 247.157 лица со барем една доза на вакцина против Ковид-19. Комплетно се вакцинирани вкупно 143.117 лица.

 

makfax.com.mk