Потполковник гувернер Моли Греј и секретарот за трговија и развој на заедница Линзи Курле му се придружија на генерал-мајор Грег Најт од Националната гарда на Вермонт во петдневна посета на Македонија, како дел од Програмата за државно партнерство, имаа средба и со градоначалникот Митко Јанчев.

Делегацијата ќе се состане со владини и деловни претставници за да разговара за можностите за проширување на военото партнерство и економскиот развој меѓу Македонија и Вермонт.

Програмата за државно партнерство на Вермонт со Македонија започна во 1993 година и вклучува краткотрајни годишни воени ангажмани и ангажмани со ограничен обем, партнерство при учество во вежби и ко-распоредување во Авганистан во 2010 година.

Дополнително, Програмата за државно партнерство еволуираше дотаму што вклучува и медицински активности и ангажмани за одговор при катастрофи. Тековното истражување на економските партнерства меѓу Вермонт и Македонија е логична и возбудлива еволуција на програмата, објави Јанчев на неговиот профил на ФБ.