На денешен ден 1951 година, биле застрелани петте струмички студенти Борис Белев, Мирко Пецев, Ѓорѓи Костуранов, Стево Топчев и Ѓорѓи Јармов од комунистичкиот режим.

-Нивната цел била слободна и независна Македонија. Повторно Македонија се разбуди со нивните летоци по градовите. Нив ги застрелаа за да ја уништат идејата, но заборавија на идните генерации инспирирани од нив, велат од Унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ.