Итно е потребно менување на стратегијата за поддршка на
земјоделството, оти сите показатели одат во правец на фактот дека милионските
субвенции што ги дава државата ја „утнале“ адресата, <span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">вели</span> Горан Георгиевски, претседател на
Агрокомората при ССК.
<span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK">Тој </span><span style="mso-spacerun:yes"> </span>открива дека е фрапиран од податокот дека дури
80 отсто од суровините за производство на храна се од увоз, а само 20 отсто е
домашно. <span lang="MK" style="mso-ansi-language:MK"></span>
Затоа, вели Георгиевски не треба да очекуваме евтина храна,
со скапи увозни суровини. Според него упорно се избегнува фактот дека – нивите
ни се испустеа затоа што земјоделството е ниско продуктивно, па мора да се
најде начин субвенционирањето да заврши кај производителите.
– Како да очекуваме зголемен интерес кај оние што се
занимаваат со земјоделство ако тоа не ги покрива ни основните трошоци за
производство. Сè е увозно, а тоа значи зголемени давачки за царини и увозни
такси. Во изминатите десетина години, државата ги демотивираше земјоделците,
затоа и имаме вакви фрапантни бројки за увоз на храна и високи цени на
зеленчукот и овошјето. Излегува дека парите се фрлени во ветер, а Македонија
некогаш го хранеше регионот – вели Георгиевски за <a href="https://www.slobodenpecat.mk/subvenciite-ja-utnaa-adresata-ne-ochekuvajte-evtina-hrana-od-skapi-uvozni-surovini/">Слободен Печат</a><span lang="MK" style="mso-ansi-language:
MK"></span>
Експертите од Светска банка пред некој ден меѓу другото го
нотираа и податокот дека во Македонија треба да се произведува повеќе храна
отколку што се увезува.