Неверството во врска и брак е честа појава во врските, како што често е неверство од одмазда. Но дали сте се запрашале зошто луѓето се одмаздуваат на овој начин, иако сметаат дека не треба да се изневерува.

Ако сте го изневериле вашиот партнер, многу е веројатно дека може да очекувате дека ќе бидете изневерени и вие, бидејќи истражувањата покажуваат дека тоа се случува често.

Студија на научници од Лондон откри дека повеќе од 30 проценти од неверствата се случуваат од одмазда.

Експертите согледале дека многумина се третираат на овој начин за емоционалната повреда што им била предизвикана од предавството на нивниот партнер.

„Луѓето мислат дека ќе им биде полесно, па кога ќе дознаат дека другата страна изневерила, тие одлучуваат да вратат со иста мерка. На тој начин, тие се обидуваат да го вратат изгубеното достоинство и нарушеното самопочитување, но повеќето дека по неверството сторено од инает, тие се чувствуваат уште полошо.“