Јапонија е рај за секој технолошки експеримент. Технолошкиот развој во Јапонија е приказна без крај. Целиот свет е воодушевен од секој уред и технологија што ја прават. Еден од највпечатливите примери на технологија создадена во Јапонија е употребата на мозочни скенери – модифицирана магнетна резонанца за снимање на соништата.

Замислете сега, сонувате сон и кога ќе се разбудите се сеќавате на него низ магла или воопшто не можете да се сетите. Тој сон сега може да се прочита со помош на ново измислената технологија базирана на магнетна резонанца. Постои можност да ги репродуцирате вашите соништа како да гледате видео на вашиот уред. Оваа идеја е лудо незамислива – исто како остварување на сонот. Па, како овие научници во Јапонија можат да го направат тоа?

Јапонските научници успеаја да ја претворат магнетната резонанца во уред способен за читање соништа. Овој уред, како што го знаеме, се користи во медицината за детално испитување на органите на телото со помош на магнетна технологија и радио бранови. Се користи во медицината за испитување на болести како што се рак, мозочен удар, оштетување на крвните садови во мозокот, тумори, повреди на ‘рбетниот мозок, нарушувања на очите или внатрешното уво, мултиплекс склероза и за откривање повреди на главата.

Меѓутоа, оваа модифицирана магнетна резонанца не се користи само за читање соништа, туку и за реконструкција на соништата. Кога ќе се разбудите, можете повторно да го пуштите сонот на екранот. Во тој случај, нема повеќе заборавање на сонот.

Како работи?
„Машината за соништата“ работи така што ја мери мозочната активност додека луѓето спијат. Податоците потоа се внесуваат во алгоритам кој го реконструира сонот. Реконструкцијата резултира со репродукција на спиење. За јасно да ја разберете оваа технологија, замислете мотор и мозок да работат во шема што се појавува секогаш кога моторот се визуелизира. Алгоритмите се користат за поврзување на скенираните податоци за мозокот со соодветните корелирани слики.

Истражувачите во Јапонија признаваат дека нивната технологија не е совршена бидејќи нејзината точност е околу 60 проценти. Сепак, мора да бидеме оптимисти дека технологијата ќе стане уште подобра во иднина и дека сегашната технологија е добар почеток за унапредување на технологијата за читање соништа во иднина.

Напорна работа зад технологијата
Научниците поминале низ многу различни фази за овие машини. Прво, тие мораа да ги замолат волонтерите да ги погледнат фотографиите во различни бои. За време на овој процес, нивната модифицирана машина ги имитира елементите на буквите и сликите што ги гледаат волонтерите. Иако нејасни, на мониторот може да се видат визуелни претстави, слични на хипнозата. Следниот чекор е да се најде начин да се визуелизираат сликите.

Сè што треба да направиме е да почекаме да се развие технологијата и уредите како овој да бидат во комерцијална употреба еден ден, за секој од нас да може да помине низ овој сон ако сака да се сеќава на него.