Со денешната температура на воздухот е соборен претходниот рекорд во Јапонија, кога на 24 јуни 2011 година беа измерени 39,8 степени Целзиусови.

Високата температура е предизвикувана од силен антициклон од Пацификот со временски услови без облаци. /МИА