Роверот „Кјуриосити“ на НАСА минатата недела сними многу интересна сцена на Марс – редовна правоаголна пукнатина во карпите, неодоливо потсетува на врата или влез во подземјето.

Сцената е снимена минатата недела додека роверот се искачувал на планината Шарп.

И покрај фактот што овој вид на фотографија ја буди имагинацијата на многумина, особено на теоретичарите на заговор, наводната „врата“ не е влез во подземјето.

„Тоа е природен феномен. Просторот помеѓу две пукнатини во карпата. Curiosity веќе некое време минува низ област формирана од древни песочни дини“, изјави научникот за Марс од научната лабораторија Ашвин Васавада за Gizmodo.

Тој објасни дека скршениците биле високи само околу половина метар и дека настанале кога песочните дини се наталожиле со текот на времето, додека песокот на површината на Марс се движел.

Изработени се од песочник кој бил изложен на разни притисоци, поради што некаде пукнал, па настанале такви пукнатини со правилен облик.

„Скршениците што ги гледаме се претежно вертикални. Оваа пукнатина настанала или како резултат на две вертикални фрактури меѓу кои материјалот се однесол со текот на времето, или била една фрактура, а потоа карпите се разделиле со текот на времето“, истакнува Васавада.

Фото: Профи