Врската помеѓу мајката и детето е силна, без оглед на околностите и возраста

Во редок момент снимен на видео, ЕмЏи Грант од Санфорд ја доловува убавата страна на животот, врската помеѓу родителот и детето што никогаш не се губи и покрај што нејзината мајка има деменција.

Грант внимателно се обидува да ја спаси својата мајка од немилосрдните канџи на деменција, но има и уште еден проблем, таа е глувонема.

Додека возат, двете разменуваат реченици на знаковен јазик. Грант внимателно  поставува разни прашања на својата мајка за да открие дали воопшто се сеќава на неа.

– Каде е ЕмЏи?

„Ја видов многу одамна на Божиќ … заборавам“, одговара жената.

Трогателниот разговор ја опишува катастрофалната загуба што ја претрпеле најблиските поради деменцијата. Грант покажува трпеливост и го продолжува разговорот.

ЕмЏи Грант и објаснува на нејзината мајка како нејзините родители се глуви и неми и како таа треба да ги запознае. Тогаш интересот на жената се повеќе се буди …

„Каде е мајка ти, јас треба да ја запознаам“, одеднаш објаснува таа.

– Мајка ми е тука … Мислам дека ја познаваш – одговара ЕмЏи Грант и и го открива името на нејзиниот татко. Тогаш ситуацијата почнува да и станува јасна

– Дали те родив? – ја прашува нејзината мајка со возбуда.

Двете се воодушевија. -ЕмЏи Грант поради фактот што ја освежи меморијата на нејзината мајка, барем за момент,  а мајка и поради радоста што го препознала своето дете по долго време.

„Јас сум твојата мајка“, конечно заклучува таа