Светската здравствена организација (СЗО) соопшти дека нема пријавени смртни случаи од новата варијанта омикрон во скоро 40 земји кадешто се појавила. СЗО повтори дека допрва ќе треба време да се утврди колку е заразна варијантата, дали предизвикува потешка болест и колку ефикасни третмани и вакцини се против неа.

Раните докази сугерираат дека многу заразната варијанта, која за прв пат беше идентификувана во Јужна Африка минатата недела, може да предизвика поблаги симптоми од нејзините претходници, вклучително и делта, која сега е доминантен глобален вид. Сепак, голем број луѓе заразени со Омикрон се хоспитализирани.

Варијантата омикрон се шири во време кога болниците во некои земји веќе се наполнети од напливот на делта. Здравствената агенција на Европската Унија предупреди дека омикрон може да предизвика повеќе од половина од случаите на ковид 19 во Европа во следните неколку месеци. Како можен знак за многу заразната природа на Омикрон, новите случаи на ковид 19 во Јужна Африка скокнаа од околу 200 дневно во средината на ноември на повеќе од 16.000 на 3 декември.

Прелиминарната студија на истражувачите во Јужна Африка сугерираше дека омикрон има три пати поголема веројатност да предизвика реинфекции во споредба со делта или претходните соеви.