Откако постои од 1947 година, Билтенот на атомските научници вчера  ја објави положбата на големата стрелка на часовникот. Таа останува таму каде што е од 2019 година: 100 секунди до полноќ.

„Часот на судниот ден“ го претставува судот на водечките научници и безбедносни експерти за опасностите за човековото постоење.

 Оваа година, напредокот како вакцината против коронавирус е избалансиран со растечките дезинформации и други закани.

„Прагот на пропаста не е место за безделничење“, пишува Билтенот во образложението на одлуката објавена виртуелно.

Тоа што не се приближиле до полноќ не значи дека заканите се стабилизирале, се вели во соопштението на групата.

„Ако човештвото сака да избегне егзистенцијална катастрофа, онаа што го надминува сето она што е видено досега, националните лидери мора да направат многу повеќе во борбата против дезинформациите, фокусирајќи се на науката и соработката“, рече водачот на Билтенот Рејчел Бронсон на новинарите на нејзиниот 75-ти роденден од откривањето на часовникот.

„Напротив, часовникот е сè уште најблиску до апокалипса која би довела до крајот на цивилизацијата бидејќи светот е заглавен во исклучително опасен момент.“

Пред пандемијата на Ковид-19, објавувањето на положбата на стрелките се случуваше секоја година во Националниот прес-клуб во Вашингтон, но сега тоа се прави од Канцеларијата за билтен на Универзитетот во Чикаго. Веднаш од другата страна на улицата е родното место на атомската ера.

Таму, во 1943 година, Енрико Ферми демонстрираше самоодржлива атомска фисија, експеримент што доведе до развој на атомска бомба.

Местото е обележано со скулптура на Хенри Мур која прикажува атомска експлозија.

Уметникот од Чикаго Мартил Лангсдорф ја дизајнирал сликата на часовникот пред 75 години.

Нарачана е од научници кои ја направиле атомската бомба со која заврши Втората светска војна.

По 1947 година, започна Студената војна и тие сакаа да ги предупредат Американците за опасноста од нуклеарен конфликт со Советскиот Сојуз.

Тие се надеваа дека „ќе ги принудат луѓето да се рационализираат“, рече Јуџин Рабинович, биолог и прв уредник на Билтенот.

Билтенот е основан во 1945 година од Алберт Ајнштајн, Џеј Роберт Опенхајмер и други научници кои работеле на проектот Менхетен што го произведе првото нуклеарно оружје.