Фото: Илустрација, Профимедиа

Четиригодишно дете, кое беше пронајдено мртво во автомобил во Долна Пискавица, почина поради прегревање, изјави денеска срнскиот патолог и директор на Институтот за судска медицина на Република Српска, Жељко Каран.

– Возилото беше на сонце, а внатре беше како во рерна – изјави Каран, кој ја изврши обдукцијата по наредба на дежурниот обвинител, пишува Српскаинфо.

Телото на детето, родено во Германија, е пронајдено вчера околу 16.30 часот во автомобил во дворот на семејната куќа во селото Драгичевиќ.

Случаите на деца што умираат бидејќи се оставени во автомобилот се загрижувачки, па дури и краткото време што детето го поминува во автомобилот е потенцијално фатално.

Што се случува со детето кога ќе остане само во автомобилот

Експертите објаснија што се случува со детето кога родителите го оставаат во автомобилот и колку е ризично.

– Постои висок ризик да ги оставите децата во автомобил! И тој е уште поголем ако автомобилот е во брзина. Кога детето е во затворен автомобил, без разлика дали е на висока температура или не, детето е во затворен простор каде што на крајот губи кислород, а потоа паничи. Кога детето паничи, се поти повеќе, се појавува страв, почнува да плаче, се јавува хистерично однесување и сето тоа автоматски води до бурна реакција, што дополнително предизвикува жед, хипертермија, несвестица, слабост. Тоа плачење и хистерично однесување кај децата е нормално за таква состојба. Детето не размислува реално за времето и просторот, не знае што се пет минути или 15 минути. Децата реагираат импулсивно, се плашат затоа што не знаат кога ќе се врати мама или тато, и сето тоа води до најстрашниот исход. Најлошото е во топлиот период, кога се јавува дехидрација – вели д -р Драган Миjковиќ, општ лекар, за списанието Жена.

Николина Милосављевиќ, детски психолог, додава:

“Децата под шестгодишна возраст не треба да се оставаат сами во автомобил (и тоа не е дозволено со закон) бидејќи можат да се исплашат и да се чувствуваат напуштени. Се разбира, не сите деца ќе реагираат така, бидејќи зависи од темпераментот и колку се страшливи, но, повторно, ако не изгледаат исплашено за родителите и да лесно реагираат со страв, тоа не мора да значи дека нема да се исплашат од нешто. Доколку детето е постаро од 6 години, може кратко да биде само во автомобилот, до 15 мин и кога заминувате, многу е важно однапред да се договорите со детето што да прави ако се случи нешто непредвидено“.

Ако детето е во темно возило, облачно е и температурата е 22 степени:

45 минути:

хипертермија
потење
жед
изразена непријатност

70 минути:

зголемено потење
зголемен пулс
црвенило

105 минути (животот му е загрозен)

бесвест.
дехидрација
слабост
повраќање.
детето останува без здив.

Со зголемувањето на температурата, симптомите се влошуваат. На температура од 27 степени, 25 минути се доволни за хипертермија, а 100 минути на 30 степени се доволни за детето да биде во животна опасност – симптомите се халуцинации, вртоглавица и делириум.

Како што предупредуваат лекарите, температурата од 18 степени е исто така опасна за децата, особено за помалите, чие тело се уште не е целосно способно да ја регулира температурата.

Во прилог на горенаведените причини зошто никогаш не треба да го оставате вашето дете сам во автомобил, има уште неколку:

Автомобил може да го однесе пајак

Пред неколку години, Јелена М. од Белград го остави своето бебе во автомобилот пет минути. Меѓутоа, кога се вратила, автомобилот го немало, возилото на Паркинг сервис го земало нејзиниот автомобил заедно со детето! Она што е најстрашно, дури и вработените во Службата за паркирање не биле свесни за присуството на мало дете кое спие на задното седиште. Јелена наиде на колективна осуда, а нејзиниот случај беше пријавен во Центарот за социјална работа.

Кражба на автомобил

Ако го оставите автомобилот вклучен, бидејќи вашето дете спие на задното седиште, а ви се потребни, на пример, неколку минути за да „скокнете“ до продавницата, постои можност некој да ви го украде автомобилот. Инциденти беа пријавени неколку пати, кога крадците подоцна сфатија дека детето спие на задното седиште, поради што и автомобилот и детето се оставени во него на оддалечена локација. Така, родителите несвесно ја загрозуваат безбедноста на детето.

Судар

Кога ги оставаме децата во автомобил две минути, во тие ситуации обично не го паркираме автомобилот според прописите. Поради тоа, постои многу поголем ризик некој да удри во таков паркиран автомобил, во кој детето седи само.

По сите овие причини, никогаш, по ниедна цена, не оставајте дете во автомобил, дури ни минута, без оглед на температурата на воздухот и возраста на детето.