Имате идеален брак, полн со љубов и разбирање, а потоа добивате подобра работа и започнувате да заработувате повеќе од вашиот маж.

Одеднаш се појавуваат проблеми, ненадејни расправии, нервоза … Факт е дека многу бракови пропаднале затоа што паровите се повеќе расправаат за парите.

Истражувањата покажуваат дека дури 85% од паровите се развеле поради несогласувања околу финансиите, што значи дека парите играат многу важна улога кога станува збор за партнерствата.

Во природата на мажите е да бидат доминантни во општеството и во врската. Тие се оние кои имаат природа да бидат лидери, тие се посилниот пол и затоа се очекува да придонесат најмногу за семејството во однос на парите.

Но, што ако ситуацијата е малку поинаква?

Истражувањата покажуваат дека мажите се несреќни ако нивните поубави половини заработуваат повеќе.

Еедно ново истражување покажа дека мажите се чувствуваат многу подобро и пријавуваат поголемо задоволство од животот кога добиваат покачување што дополнително ја зголемува разликата помеѓу нивната плата и онаа што ја прима партнерот за живот.

Мажот, всушност, треба да биде оној кој заработува повеќе за да се чувствува добро во врската со својата партнерка.

Ако сте во врска или брак каде заработувате повеќе од вашиот маж, треба да направите неколку работи. Првото нешто е да разговарате со вашиот партнер ако тоа е проблем за него.

Всушност, треба да го потсетите дека во денешно време не е толку лесно да се најде работа со добра плата и позиција и дека таквата можност ви се укажала.

Бидете тука за вашиот партнер и обидете се да му дадете до знаење дека тој е сè уште мажествен за вас, ваша поддршка и некој со кого сакате да ги споделите плодовите на вашиот труд.

Друга студија спроведена на Универзитетот Корнел потврдува дека сопрузите чии жени заработуваат повеќе имаат поголема склоност да изневеруваат и да се грижат помалку за домаќинството.

За многу мажи, ова е извор на фрустрација и ниска самодоверба. Во тој случај, најдобриот чекор кон решавање на проблемот е посета на психотерапевт кој ќе му помогне да се соочи со проблемот и да ја врати својата машкост, а со тоа и да си го спаси бракот.