Вкупниот број на пабови паднал под 40.000 во првата половина од годината, што значи дека во Англија и Велс има седум илјади пабови помалку од пред десет години.

Пабовите кои исчезнале од заедниците се урнати или претворени во станбен и деловен простор, според истражувањето на консултантската куќа за имот Алтус Груп.

Угостителскиот сектор се соочи со огромни предизвици во годините на пандемијата бидејќи затворањето и нанесе тежок удар на побарувачката.

Пабовите некако успеаја да се извлечат од кризата предизвикана од коронавирусот, а потоа се најдоа под товарот на рекордно високата инфлација и енергетската криза.

„Пабовите се покажаа исклучително отпорни на пандемијата, но сега се соочуваат со нови предизвици, се сопнуваат под трошоците за водење бизнис генерирани од зголемувањето на цените на енергенсите, инфлаторните притисоци и повисоките даноци“, вели  претседателот на Алтус Груп во Велика Британија, Роберт Хејтон.

Од крајот на 2021 година до крајот на јуни 2022, 200 пабови се затворени во Англија и Велс.

Во Вест Мидлендс падот е најизразен, со 28 пабови затворени за само половина година. Следуваат Лондон и Источна Англија, каде 24 престанале да работат.

Според истражувањето на „British Beer and Pub Association“, „British Institute of Innkeepinga“ и „UKHospitality“, само 37 отсто од угостителските бизниси остваруваат профит.

Најголеми тегоби предизвикуваат повисоките цени на енергијата, стоките и работната сила. Угостителството бара од Владата поголема поддршка.

„Кога пабовите се принудени да ги затворат вратите, тоа е огромна загуба за локалната заедница и бројките даваат разорна слика за исчезнувањето на пабовите во селата, градовите и градовите низ целата земја“, вели извршната директорка на Асоцијацијата на пивари и пабови на Велика Британија, Ема Мекларкин.

Извор: Индекс.хр