Сара Талби од Белгија научиla од раѓање да ги користи нозете и стапалата наместо своите раце и тоа не ја спречува да работи сé што прават другите и да се грижи за својата ќерка.

Сара е родена без горните екстремитети, но таа е пример за упорност и истрајност.

На Инстаграм, Јутјуб и ТикТок ги споделува ситуациите од секојдневниот живот, радостите и фрустрациите со кои се соочува. Сара е исто така мајка на девојче, Лили и докажа дека со љубов и флексибилност може да се грижи за своето дете скоро како и сите други.

– Беше многу тешко да побарам помош за да се грижам за моето бебе. Не ми пречи што има некој помеѓу мојот хендикеп и мене, но ми смета што има некој помеѓу мојата ќерка и мене – рече Сара.

По првите неколку месеци фрустрација, Сара решила 100% да ужива во мајчинството и моментите што ги споделува со својата ќерка.

На фотографиите на социјалните мрежи, ја гледаме Сара како ја дои својата ќерка, ја храни со лажица, игра и шета со неа – накратко, го живее животот на својата мајка во потполност.

Со своите објави, Сара им докажува на своите следбеници дека ништо не е невозможно, па готви ручек, ја чисти куќата, прави сè што прават другите луѓе.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarah Talbi (@saritalbi)

Нејзината состојба не е генетско нарушување, а Сара вели дека сè уште немаат објаснување за тоа.

– Знаеме дека во текот на 50-тите и 60-тите години од минатиот век, некои бебиња се родија без раце поради лекот наречен талидомид, што е многу позната приказна во светот и во Европа – рече Сара.

Околу 12 000 бебиња се родиле со дефект при раѓање затоа што мајките земале талидомид, за кој се рекламирал како „безбеден“ за време на бременоста.

Родителите на Сара прашале дали сакаат да ја дадат по породувањето.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarah Talbi (@saritalbi)

– Првото прашање што и го поставиле е дали сака да го даде бебето на Институтот за бебиња со попреченост. Мајката ги прашала дали имаат деца, на што жената одговорила дека нема – рекла Сара.

После тоа, мајката и рекла на жената да не и кажува што да прави.

Сара не може да користи протези затоа што нема како да ги закачи, но не и пречи затоа што нејзините нозе можат да сторат сè.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarah Talbi (@saritalbi)