Новото видео од The Hamilton Collection покажува колку би чинело да се поседува Bugatti Chiron за една деценија, и тоа не е евтино, но исто така не е толку скапо како што мислите.

Откако ќе го купите, Bugatti нуди четири години бесплатни услуги за одржување на Chiron.

Годишниот сервис на Chiron е 10.700 евра, а вклучува промена на маслото и филтерот за масло, менување на батеријата на клучот, менување на филтерот во кабината и течноста за сопирачките.

Голем сервис се прави по четири години, а сопственикот би морал да го направи тоа барем еднаш во првите 10 години. Чини околу 31.000 евра, а вклучува промена на маслото на предната и задната оска, менување масло и филтер за менувачот, филтер за свеж воздух на моторот, менување на погонскиот ремен, свеќички, менување на хидрауличкото масло и филтер и нова течност за ладење.

Bugatti исто така препорачува менување на гумите на секои пет години, што додава дополнителни 8.000 евра. Шест години трошоци за одржување, по првите четири години, вкупно 86.000 евра. Комплет гуми ја носи таа бројка на околу 93.000 евра. Сепак, ова не ги вклучува трошоците за артикли кои не се опфатени со гаранција или услуга. Заменскиот клуч на Бугати чини 12.703 евра, додека сопирачките и дисковите се 44.000 евра.

Видеото исто така нагласува колку би чинело замена на погонската единица, бидејќи тоа е нешто што сопственикот може да го направи долго по првите 10 години од сопственоста. Срцето W16 од 8,0 литри на Chiron чини повеќе од 800.000 евра за замена, што е околу 234.000 евра повеќе од моторот на Veyron.

Тоа се големи бројки, но Chiron е скапо дело на инженерството и уметноста.