Се покажа дека заштитната маска е најефективниот метод за спречување на ширење на ковид-19. Но, колку ефикасно ќе ве заштити маската, зависи и од тоа како ја носите.

Лекарот за итни случаи, Карен Љубањик ги наведе најчестите грешки што ги правиме кога станува збор за заштитна маска, а исто така наведе и како да се зголеми ефикасноста на маската.

Маската мора добро да се вклопи

Д-р Љубањик вели дека маската мора добро да одговара на вашето лице за да ве заштити од вирусот. Ако вашата маска е голема или мала, ќе мора постојано да ја прилагодувате, а честопати допирање на маската со рацете не се препорачува. Затоа, не заборавајте да ја изберете вистинската маска што добро ќе ви одговара.

Материјалот е важен

„Обрнете внимание на материјалот од кој е направена маската. Бидете сигурни дека материјалот е удобен за вашата кожа. Не сакате да добиете осип “, советува др. Љубањик.

Не носете ги повторно

Ако носите маска за еднократна употреба, не се препорачува да ја носите повеќе од еднаш. Значи, откако ќе користите маска за еднократна употреба, фрлете ја и набавете нова маска. Од друга страна, ако носите памучни маски или маски изработени од некоја друга ткаенина, можете да ги носите повеќе пати, но треба редовно да ги миете.

„Измијте ја маската по секоја употреба“, вели др. Љубањик.

Со соодветно одржување и миење на маската, таа ќе трае подолго. Д-р Љубањик советува маската да се мие во топла вода, а може да се измие во машина за перење. Ако маската е направена од потрајен материјал, можете да ја ставите во фен после миење или да ја оставите да се исуши на воздух.

Не ја споделувајте маската со други луѓе

Маската никогаш не треба да се дели со други луѓе, нагласува др. Љубањик. Покрај носењето маска, потребно е да се придржувате и до други превентивни мерки како што се физичко растојание и редовно миење на рацете.