Кинеската платформа за поставување видео снимка го блокира пристапот за деца под 13 години на апликацијата ТикТок и користејќи вештачка интелегенција ќе ги потврди годините на корисникот, откако се случи трагедија со десетгодишно девојче од Палермо која извршила самоубиство со бесење во “Блекаут предизвик“.
Надзорни органи во Италија ќе ја проценат ефикасната мерка кој ја објавил ТикТок, пренела АНСА.
После смрта на девојчето кон крај на јануари, следел случај на жена (48) од Саракуза на Сицилија, која е испитувана поради наводно потикнување на самоубиство со поставување видео снимка на ТикТок, на која се гледа маж и жена како одмотувааат леплива трака околу уста и нос, во уште еден “Блекаут предизвик“.

Истражителите во меѓу време ја прошириле истрагата по повод смрта на девојчето од Палермо, поставувајќи прашања на Фејсбук и Инстаграм како било возможно да се отвори налог на нивните профили.

Фејсбук порачал дека ќе соработува со истражителите, а што се однесува на влијанието на Тик Ток од Сиракуза, полицијата открила дека поставила уште снимки, каде што со нивна помош дошла до 730.000 следбеници од различна возраст.

Тие следат околу 20 опасни предизвици, вклучувајќи дишење крема преку нос, затворање очи со клешти и исценирано кршење рака со лонец за готвење.