Александра Нинковиќ Ташиќ со години со голем ентузијазам ги чува спомените на големите умови на српската наука и култура.

 

Nikola Tesla
По впечатливите предавања и трудови за Михајло Пупин, Александра на својот Фејсбук-профил најави и нова книга која, како што вели, треба да се вика „Вистина“.

 

 

Вистината за која таа зборува се однесува на животот на најголемиот пронаоѓач на сите времиња, Никола Тесла.

Во таа прилика таа открила и еден детаљ поврзан со животот на Тесла, кој досега на малкумина им беше познат. Имено, крстеното име на големиот научник не е Никола, туку Николај.