Станува збро за серија аукции што ќе започнат оваа недела во Монако.

Лагерфелд, кој почина во 2019 година, беше икона на модната индустрија, прославен и поради неговиот препознатлив личен стил, ракавици, очила за сонце и опашка, и поради модата што ја дизајнираше за Шанел и други куќи.

Колекцијата на предмети, која Сотби ја продава на аукција, содржи предмети од неговата гардероба, како и мебел и уметнички дела кои ги краселе неговите многубројни домови.

Во продажба се продаваат и моделот „Шупет“ проценет од 5.000 до 7.000 евра и фигурина „Лагерфелд“ од ПВЦ, метал и камчиња, проценета од 200 до 300 евра.

Во продажба се и куфери и торби кои Лагерфелд ги носел на патувањата, три автомобили Ролс Ројс и неколку хромирани тегови во сопственост на познатиот дизајнер.

„Оваа колекција е симбол на вкусот на Карл Лагерфелд“, изјавил за Ројтерс на презентацијата на колекцијата Пјер Мотес, потпретседател на Сотби во Франција.

„Тоа дава чувство за неговиот естетски избор, неговата личност, каква што беше приватно, скриен зад фасадата што сите ја знаеме, фасадата на голем дизајнер.“