Збогатете ја вашата исхрана со овие намирници богати со витамин Ц, што според некои истражувања може да му помогне на имунолошкиот систем да се одбрани од настинки и грип.
1. Чили пиперки
Половина шолја сечкана или исечкана чили пиперка содржи 107,8 mg витамин Ц. Покрај тоа, научниците од Универзитетот во Бафало откриле дека капсаицинот, соединение кое ги прави лутите чили пиперки, може да помогне во ублажување на болките во зглобовите и мускулите.
2. Црвен пипер
Чаша сечкана црвена пиперка содржи речиси три пати повеќе витамин Ц од портокал - дури 190 mg. Црвениот пипер е и одличен извор на витамин А, кој го штити здравјето на вашите очи.
3. Зелени пиперки
Една шолја сечкана зелена пиперка содржи помалку витамин Ц од црвената пиперка, но со учество од 120 mg, сепак прави 200 проценти од препорачаната дневна доза. Зелената пиперка е исто така одличен извор на влакна.
4. Кељ
Покрај двојно повеќе од препорачаната дневна доза на витамин А и седум пати поголема од препорачаната количина на витамин К, порција од една шолја кељ обезбедува 80,4 mg витамин Ц. Кељот содржи и значителна доза на минерали и масни киселини.
5. Брокула
Брокулата има 132 mg витамин Ц. Покрај тоа, студиите покажуваат дека брокулата помага во спречување на рак.
6. Папаја
Истражувањата покажуваат дека консумирањето папаја помага при проблеми со синусите, ја осветлува кожата и ги зајакнува коските. Порција од една чаша содржи 88,3 mg витамин Ц.
7. Јагоди
Една чаша од ова суперовошје содржи 84,7 mg витамин Ц и здрави дози на фолати, како и други соединенија добри за вашето здравје. Друга неочекувана придобивка од јагодите е тоа што помагаат при природно белење на забите.
8. Карфиол
Без разлика дали ќе го печете или на пареа, мала главица карфиол ви дава 127,7 mg витамин Ц и 5 грама влакна и 5 грама протеини.
9. Прокељ
Полни се со фитонутриенти и растителни влакна кои го спречуваат ракот, а да не зборуваме дека содржи и 74,8 мг витамин Ц. Доколку ве одврати горчливиот вкус, испечете ги за да имаат посладок вкус.
10. Ананас
Покрај 78,9 mg витамин Ц, ананасот содржи бромелаин, ензим кој помага во разградување на храната и намалување на надуеноста. Бромелаинот, исто така, делува како природен антиинфламаторно средство кое може да ви помогне да закрепнете побрзо по напорниот тренинг.
11. Киви
Една порција киви (околу две парчиња) има 137,2 mg витамин Ц. Кивито е исто така богато со калиум и бакар.
12. Манго
Внесување 122,3 мг витамин Ц кога јадете манго Мангото е и одличен извор на витамин А, кој исто како и витаминот Ц игра клучна улога во зајакнувањето на имунитетот и одржувањето на здравјето на очите, пишува Health.com.
Фото: Шутерсток
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата