До средбата дошло поради натпревар во базата на податоци на 23andMe, компанија за тестирање на ДНК за потекло.

Мелиса Хајсмит имала само 22 месеци во 1971 година кога наводно била киднапирана од жена која ѝ била дадилка. Мелиса, која била израсната како Мелани, живеела во Форт Ворт поголемиот дел од својот живот и никогаш не знаела дека била киднапирана.

Таа не знаела дека нејзиното семејство ја бара додека не ја контактирале преку Фејсбук. На почетокот мислела дека пораката можеби е измама. „Татко ми ми испрати порака на Месинџер и ми рече: „Знаеш, ја барам ќерка ми 51 година“, рече таа.

Семејството ја нашло преку ДНК совпаѓање со едно од нејзините деца преку 23andMe. После тоа, нејзините родители се сретнале со неа и го направиле официјалното тестирање. „Едноставно не можев да поверувам. Мислев дека никогаш повеќе нема да ја видам“, рекла нејзината мајка Алта Апантенко.

Статутот на застареност истекол 20 години по 18-тиот роденден на Мелиса, но одделот соопштил дека ќе ја продолжи истрагата за „да ги открие сите достапни информации за киднапирањето на Мелиса што се случило пред 51 година“.

Шерон Хајсмит, помладата сестра на Мелиса, рече дека родителите го направиле најдоброто што можеле со ограничените ресурси што ги имале. „Мајка ми 50 години живееше со вина за губењето на Мелиса. Таа, исто така, живееше со обвинувања од заедницата и од целата земја дека го повредила или убила сопственото бебе. Многу ми е мило што Мелиса се врати. Никогаш не губете надеж“, порача Шерон.