Не постои штета доколку повремено користиме сламка за омилениот пијалок, но доколку тоа ви е секојдневна навика, тогаш може да дојде до сериозни проблеми како што се создавање на гасови, и проблеми со забите.

Индустријата покрај пласитчните кои ги има во најголем број, смислила и дрвени и метални, меѓутоа користењето на сите може да доведе до тегоби.

Гасови и тегоби во стомакот, е една од можните причини на оние кои често користат сламка за пијалоци. Со користењето на сламка повлекувате и вишок на воздух кој во дигестивниот систем предизвикува абдоминална непријатност и напнатост.

Ако во текот на неколку недели користите сламка, околу устата би можеле да ви се појават брчки. Исто така предизвикуваат и проблеми со забите, односно кариес.

Покрај тоа, со користење на сламка, го изложувате вашиот организам на штетни хемикалии кои се лепат за сламката. Згора на тоа сламките се изработуваат со материјал кој се вика полипропилен. Пластиката преставува сериозен ризик за нашето здравје и ја нарушуваат хормоналната рамнотежа.