logo
logo
logo

Која храна ДА ЈА ИЗБЕГНУВАТЕ ЗА ДОСТАВА

Vecer | 09.08.2022

Која храна ДА ЈА ИЗБЕГНУВАТЕ ЗА ДОСТАВА

Еден професионален готвач открива што никогаш не би нарачал за достава од ресторан, пренесува „Инсајдер“.

Помфрит

Помфритот најдобро е да се јаде веднаш откако ќе се извади од фритеза. Има многу краток рок на траење. Кога ќе го ставите во картонска кутија, ја губи сета острина што го прави вкусен.

Јајца

Омлет и слични јадења направени со јајца не се добри за испорака. Ако чекате за испорака, ризикувате да добиете лепливо јадење што никој нема да сака да го вкуси. Најдобро е омлетот сами да го подготвите дома и веднаш да го послужите.

Начос

Ова јадење е најдобро да се јаде веднаш, бидејќи само тогаш е вистинското нешто - комбинација од крцкав чипс и кремаст свеж прелив. Ниту најцврстите чипсови не можат да ја издржат „тежината“ на салсата, павлаката и гравот за време на транспортот. Наместо свежа храна, ќе добиете каша што не може да се јаде.

Смути

Смути најдобро е да се пие веднаш откако ќе се извади од блендер. Додека вашиот пијалок ќе стигне до вас, може да биде топол и непријатен.

Пржена храна

Сè што е премачкано и длабоко пржено ќе ја изгуби својата привлечна крцкава надворешност за време на испораката. Прженото сирење може да ви пристигне глуткаво.

Супи со тестенини

Тестенините имаат карактеристика да впиваат течност, па ако не ги одделите тестенините од супата, тестенините ќе ја впијат супата и јадењето нема да биде како што сте навикнале.

Лосос

Лососот може да се превари за време на транспортот. Ова важи за сè што сакате да јадете свежо, како што се стек и морска храна. Преостанатата топлина заробена во кутијата со храна може да го превари вашето омилено јадење.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2024 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2024. Vecer.mk