Иако правењето кафе изгледа како едноставна задача, повеќето луѓе прават барем една од овие грешки.

Постојат неколку чекори и важни ставки во процесот на правење кафе за да го добиете најдобриот можен вкус.

Еве ги вообичаените грешки што ги правиме:

  1. Користиме вода од чешма

Кафето е 98 проценти вода. Квалитетот на водата од чешма не е како порано и може да го промени квалитетот на кафето. Употребата на филтрирана вода е идеална.

  1. Го вариме на погрешна температура

Температурата е исклучително важна. Треба да биде помеѓу 90 ° C и 95 ° C за време на варењето. Можете да зовриете вода и да оставите да отстои околу 30 секунди пред да додадете кафе.

  1. Ставаме премногу кафе

Луѓето често додаваат премногу кафе за да има посилен вкус, но ако внесеме премногу, ризикуваме да добиеме кисел вкус. И покрај она што го мислиме, повеќе кафе нема да направи посилна шолја кафе. Златното правило е 2 лажички кафе на 170 милилитри вода.