Иако правењето кафе изгледа како едноставна задача, повеќето луѓе прават барем една од овие грешки.
Постојат неколку чекори и важни ставки во процесот на правење кафе за да го добиете најдобриот можен вкус.
Еве ги вообичаените грешки што ги правиме:
- Користиме вода од чешма
Кафето е 98 проценти вода. Квалитетот на водата од чешма не е како порано и може да го промени квалитетот на кафето. Употребата на филтрирана вода е идеална.
- Го вариме на погрешна температура
Температурата е исклучително важна. Треба да биде помеѓу 90 ° C и 95 ° C за време на варењето. Можете да зовриете вода и да оставите да отстои околу 30 секунди пред да додадете кафе.
- Ставаме премногу кафе
Луѓето често додаваат премногу кафе за да има посилен вкус, но ако внесеме премногу, ризикуваме да добиеме кисел вкус. И покрај она што го мислиме, повеќе кафе нема да направи посилна шолја кафе. Златното правило е 2 лажички кафе на 170 милилитри вода.