logo
logo
logo

Кои ГРЕШКИ ГИ ПРАВИТЕ при ВАРЕЊЕ КАФЕ

Vecer | 14.10.2021

Кои ГРЕШКИ ГИ ПРАВИТЕ при ВАРЕЊЕ КАФЕ

Иако правењето кафе изгледа како едноставна задача, повеќето луѓе прават барем една од овие грешки.

Постојат неколку чекори и важни ставки во процесот на правење кафе за да го добиете најдобриот можен вкус.

Еве ги вообичаените грешки што ги правиме:

  1. Користиме вода од чешма

Кафето е 98 проценти вода. Квалитетот на водата од чешма не е како порано и може да го промени квалитетот на кафето. Употребата на филтрирана вода е идеална.

  1. Го вариме на погрешна температура

Температурата е исклучително важна. Треба да биде помеѓу 90 ° C и 95 ° C за време на варењето. Можете да зовриете вода и да оставите да отстои околу 30 секунди пред да додадете кафе.

  1. Ставаме премногу кафе

Луѓето често додаваат премногу кафе за да има посилен вкус, но ако внесеме премногу, ризикуваме да добиеме кисел вкус. И покрај она што го мислиме, повеќе кафе нема да направи посилна шолја кафе. Златното правило е 2 лажички кафе на 170 милилитри вода.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2024 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2024. Vecer.mk