Доживотниот претседател на Југославија, Јосип Броз Тито, заедно со неговата сопруга Јованка Броз, беа домаќини на британската кралица Елизабета Втора, принцот Филип и принцезата Ана во СФР Југославија уште во 1972 година.

Тоа беше прва посета на кралицата на комунистичка Југославија. Таа тогаш покажа дека различната политика не е пречка за меѓународно пријателство со поставување венец на гробот на непознатиот херој на Авала.

Ниту еден западен лидер не доживеал топол и спонтан пречек во тоа време. Ова видео кружи веќе некое време на социјалните мрежи, па се појави и на социјалната мрежа Инстаграм, каде не можеше да помине без коментар.

Тито одржа говор во кој истакна дека се залага за просперитет и независност на сите нации, како и крај на војната засекогаш.

Како земја која е горда на своето наследство и уверена во својата иднина, тој потоа ја прослави посетата и дополнително ги зајакна односите меѓу двете земји.