Интервјуто за работа е многу незгодно за двете страни. Секако, добра подготовка и подготвени одговори можат многу да помогнат.

Илон Маск, сопственикот на Тесла и човекот кој неодамна беше прогласен за најбогат во светот, откри што ги прашува кандидатите во интервјуто и со тоа открива дали го лажат. Милјардерот, кој е сопственик на SpaceX и Neuralink, сигурно знае две или три работи кога станува збор за бизнис и успешна кариера. Затоа, кога тој советува, треба да се молчи и да го слуша. За почетниците, Елон не се грижи за образование и за понатамошна обука, што не е случај со другите работодавци.

– Не мора да имате завршено високо образование и не е потребно да сте завршиле средно училиште – рече Илон, пренесуваат странските медиуми.

Наместо класично образование, тој бара „посебни и исклучителни способности“ кога сака да вработи нови луѓе во една од неговите многу компании.

– Ако има список на успех и показател за посебните способности на кандидатите, голема е веројатноста дека ќе биде исто и во иднина – вели овој необичен бизнисмен.

Сепак, за да не ја лаже и изобличи вистината во биографијата на кандидатот, Илон поставува едно прашање за да види дека бил измамен во пријавата. Говорејќи на еден од многуте деловни самити, тој рече дека поставува многу едноставно, но комплексно прашање.

Ilon Mask

– Кажете ми за најтешкиот проблем на кој работевте и како успеавте да најдете решение за тоа? – рече тој и додаде дека навистина сака да знае дали кандидатот навистина го решил проблемот за кој тврди дека го има.

– Секако, сакате да бидете сигурни дека доколку има исклучително достигнување дека тие се всушност одговорни за тоа, а не некој друг. Знаете, кога некој се бори со проблем, тој влегува во работата и тоа не се заборава – рече тој.

Според британските медиуми, Илон се чини дека е во право, бидејќи според студијата за меморија и сеќавање, објавена во декември 2020 година, што всушност ја потврдува оваа техника. Наводно, таа студија објавила како да препознаете лажго на интервју за работа, а една од нив е малку изменета техника што ја користи Илон Маск.