Промотивните производи во трговскиот синџир Лидл се многу популарни, што може да создаде проблеми.

Имено, не е невообичаено клиентите да брзаат во маркетот и да се најдат пред празни полици, кои се испразнети од ранобудниците.

Таканаречениот систем на семафори што Лидл го инсталираше во своите капацитети во Германија сега треба да им помогне на клиентите во нивното пребарување.

Системот на семафорите треба да им помогне на клиентите да заштедат време и долго пребарување за одреден предмет од еден до друг малопродажен центар.

Лидл во Германија, како што објави N1, веќе ги прикажува залихите на своите непрехранбени промотивни артикли во реално време во корисничката апликација и на почетната страница. Германските медиуми пишуваат дека овој систем ќе се прошири и на други области, а можеби и на други пазари.

На пример, црвен, жолт или зелен дисплеј треба да работи и на уредите на вработените во Лидл, за да можат да ги проверат залихите во соседните продавници.

Во системот на семафори црвено значи „распродадено“, жолто значи „речиси распродадено“, а зелено значи „достапно“. Овој систем во иднина ќе се користи во самата продавница за дисконти. И деталите како бојата или големината на производот, исто така, треба да бидат вклучени во системот.

„Тоа е револуција за дисконтите“, објаснува менаџерот на Лидл, Тим Шредер во репортажата на „ЛЗ“.

Оваа „револуција“ е можна бидејќи касата на Лидл бележи дополнителни информации за продадените артикли, па може да се види не само дали одредена маичка сè уште е достапна во продавницата, туку и во која боја или големина може да се купи.