Глобалното затоплување и топење на глечерите е сериозен проблем што може многу добро да се види со помош на алатка осмислена од НАСА која предвидува кои градови ќе бидат поплавени поради топењето на глечерите предизвикани од глобалното затоплување.

Научниците го предвидоа и ефектот на гравитацијата на Земјата и нејзината ротација во „формулата“ за да предвидат како водата ќе се „прераспредели“ низ целиот свет.

„Алатката за секој град дава јасна слика за тоа кои глечери се од особено значење“, изјавил за Би -Би -Си еден од научниците вклучени во студијата.

Истражувањата покажаа дека од топењето на големите ледени плочи во западен Гренланд во Европа треба да се плашат заедно со Лондон и Дубровник и Тромсо, Осло, Атина, Сиракуза, Марсеј, Гибралтар и Брест.

Научните податоци покажуваат дека топењето на глечерите имало влијание врз зголемувањето на нивото на морето во текот на 20 век, а во 21 век тоа влијание се зголемило уште повеќе.