Една од навидум нерешливите мистерии е прашањето кога бојлерот троши најмалку струја - кога е постојано вклучен или кога е вклучен по потреба.
Интернет форуми, социјални мрежи и дискусии во живо - во која било форма, ова прашање е секогаш актуелно и никогаш не можеме да дојдеме до конечен одговор.
Некој ќе ви каже дека е многу порационално да го оставите бојлерот вклучен цел ден и ноќ, бидејќи тогаш не мора да ја загрева целата вода, туку само да ја загрее, други ја застапуваат теоријата дека најдобро е да се сврти вклучено кога е потребно. А еве што вели мајсторот на овие апарати за домаќинство за оваа дилема.
- Апсолутно не е точно дека е подобро паричникот постојано да го држи бојлерот вклучен. Се разбира, сè зависи од бројот на членовите на домаќинството. Така, доколку се работи за самец или брачен пар, порационално е да го вклучат бојлерот по потреба. Од друга страна, ако се работи за семејство со голем број членови, веројатно најзгодно им е да го имаат постојано вклучен бојлерот бидејќи во секој момент некому ќе му треба вода.
- Голема улога игра и намената на бојлерот - ако бојлерот е наменет само за туширање, тогаш пологично е повремено да го вклучувате, а ако се работи за бојлер со голем проток што го користите и за кујнски потреби. , тогаш најверојатно многу ретко ќе го исклучите.
Затоа, сепак е поекономично да го вклучите кога е потребно, и секако, доколку веќе внимавате на заштедата, ќе гледате да го вклучите во поевтина тарифа.
Што се однесува до продолжувањето на животниот век на бојлерот, како што објаснува овој мајстор, не му е важно дали работи постојано или не, се додека сите делови се во ред, бидејќи „не е човек на кој му треба пауза“.
- Трикот кој, од друга страна, навистина функционира е да го поставите термостатот на 55-60 степени. Највисоката вредност што ја поставивте нека биде можеби 60. Под 55-тата поделба, скалата не се формира. Од друга страна, ако термостатот постојано се поставува на 90, ќе се формира многу повеќе бигор, особено во условите овде, бидејќи нашата вода е тврда.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата