Црниот дроб е еден од најважните органи – тој е одговорен за детоксикација, производство на бројни важни ензими и варење на мастите.
Сепак, честопати не размислуваме колку исхраната може да влијае на неговото здравје. Иако црниот дроб има способност да се регенерира, долготрајната изложеност на штетни супстанции, особено преку исхраната, може да доведе до воспаление, замастен црн дроб, па дури и оштетување.
Според различни нутриционисти, ова се некои видови храна кои се поврзани со зголемен ризик за здравјето на црниот дроб:
1. Пржена и мрсна храна
Храната богата со заситени масти, како што се прженото месо, помфритот и брзата храна, го поттикнуваат акумулирањето на масти во црниот дроб. Редовното консумирање на овие намирници го зголемува ризикот од неалкохолна масна болест на црниот дроб, особено кај луѓе со седентарен начин на живот.
2. Преработено месо
Колбасите, саламата и сличните производи често содржат големи количини на натриум, заситени масти и адитиви. Нутриционистите предупредуваат дека овие состојки претставуваат дополнителен товар на црниот дроб и можат да го зголемат ризикот од метаболички нарушувања доколку се консумираат често.
3. Шеќери и засладени пијалоци
Прекумерниот внес на шеќер, особено преку газирани пијалоци и готови сокови, е поврзан со таложење на масти во црниот дроб. Фруктозата од овие производи се преработува исклучиво во црниот дроб, а нејзиниот вишок може да предизвика воспаление и развој на инсулинска резистенција.
4. Алкохол
Иако умерените количини алкохол често се сметаат за прифатливи, експертите истакнуваат дека редовната консумација на алкохол може да ги оштети клетките на црниот дроб на долг рок. Алкохолот се разградува прецизно во црниот дроб, произведувајќи супстанции кои можат да предизвикаат воспаление и фиброза (лузни).
5. Рафинирани јаглехидрати
Храната како белиот леб, печивата и тестенините брзо го зголемуваат нивото на шеќер во крвта. Нутриционистите нагласуваат дека честото консумирање на овие јаглехидрати, особено без физичка активност, може да придонесе за развој на замастен црн дроб.
6. Индустриски сосови и грицки
Готовите сосови, чипсот и другите преработени грицки често содржат скриени шеќери, транс масти и конзерванси кои вршат дополнителен товар на црниот дроб. Експертите предупредуваат дека ваквите производи имаат многу мала хранлива вредност и лесно се консумираат во прекумерни количини.
Грижата за вашата исхрана е еден од најважните чекори кон одржување на здравјето на вашиот црн дроб и целото ваше тело.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата