logo
logo
logo

Како правилно да се комбинираат протеините и јаглехидратите за подобра енергија?

Vecer | 22.04.2025

Како правилно да се комбинираат протеините и јаглехидратите за подобра енергија?

Колку пати сте се почувствувале уморни, подуени или сте изгубиле концентрација после оброк, иако сте „изеле нешто конкретно“? Можеби проблемот не е во количината на храната, туку во нејзиниот состав, поточно во начинот на кој сте ги комбинирале протеините и јаглехидратите.

Правилното спарување на овие макронутриенти може да има големо влијание на нивото на енергија, ситоста, па дури и на стабилноста на шеќерот во крвта. Еве како да ги балансирате вашите оброци за тие всушност да ви дадат сила, а не да ве заспијат.

Зошто е важна комбинацијата?

Јаглехидратите се главниот извор на енергија за организмот, но ако ги јадеме сами (особено едноставните, како бел леб или слатки), доаѓа до нагло покачување на шеќерот во крвта, а потоа и брзо опаѓање. Предизвикува чувство на замор, глад веќе по еден час и промени во расположението.

Протеините, од друга страна, го забавуваат варењето и помагаат постепено да се ослободува енергија. Кога ќе ги споите со сложени јаглехидрати, добивате стабилен извор на гориво што трае подолго – без „енергетски слајдови“.

Како да ги комбинирате во секојдневните оброци

1. Појадок

Наместо: тост со џем

Пробајте: интегрален тост со јајца и авокадо

Протеини од јајца + сложени јаглехидрати од интегрален леб = стабилна енергија до ручек

2. Ужина

Наместо: само банана

Пробајте: банана + лажица путер од кикирики

Јаглехидрати од овошје + здрави масти и протеини = подолго чувство на ситост

3. Ручек

Наместо: тестенини со сос

Пробајте: Тестенини од цели зрна со печен зеленчук и пилешко или наут

Оброкот е избалансиран и заситен, без чувство на тежина

4. Вечера

Наместо: супа и леб

Пробајте: кремаста супа од зеленчук + додадете наут, тофу или варено јајце

Додавањето протеини во вечерните оброци може да го подобри закрепнувањето и да го спречи вечерното грицкање

Уште неколку практични совети

Во чинијата имајте секогаш нешто од протеинската група (јајца, риба, мешунки, тофу, јогурт...) и нешто од групата сложени јаглени хидрати (киноа, интегрален ориз, сладок компир, овес...).

Не заборавајте на влакна. Зеленчукот и интегралните житарки дополнително го забавуваат варењето и го подобруваат балансот на шеќерот во крвта.

Избегнувајте оброци кои се само од една група – ниту протеините ниту јаглехидратите сами не ја вршат најдобрата работа.

Правилната комбинација на протеини и јаглени хидрати не мора да биде комплицирана. Доволно е малку свесност за тоа што ставате во вашата чинија. Резултат? Повеќе енергија, помалку потреба за грицки и тело кое се чувствува стабилно и поддржано во текот на денот.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

TailoredCV
logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk